Close
Conectare
Utilizator
Parolă

Not a member yet?
Click here to register.
Forgotten your password?
Request a new one here.

facebook LIKE

statistici

Arhivatoare freeImprimă

Tag: zip free, zip, winace

O solutie pentru pastrarea informatiei pe hard disc,atunci cand acesta devine neincapator sau pe dischete,atunci cand fisierele au o dimensiune mai mare decat spatiul liber ramas pe discheta,este folosirea programelor de arhivare.

Programele de arhivare au rolul de a comprima informatiile continute pe un suport de memorie externa, pentru a mari capacitatea de memorare a acestuia. Odata comprimate, informatiile isi pierd semnificatia reala la nivelul procesoarelor din sistem. Din acest motiv,inainte de o noua utilizare,fisierele trebuie dezarhivate cu programe de dezarhivare,pentru obtinerea informatiilor orginale.

Programele de arhivare/dezarhivare pot fi clasificate in functie de obiectul supus comprimarii(arhivarii):

· Comprimare de fisiere,dintre care cele mai reprezentative sunt: ARJ,RAR,WINRAR,WINZIP;

· Comprimare hard disk, avand ca utilitar reprezentativ produsul STACKER.

Majoritatatea programelor de comprimare au la baza urmatorul principiu de lucru:

· Se cauta secventa care se repeta;

· La gasirea secventelor,acestea se inlocuiesc cu un simbol(asemenea unei prescurtari);

· Dupa parcurgerea fisierului sau intregului hard disk se adauga un index al simbolurilor folosite.

Exemplu:

Textul real are forma: Doru Ionescu este inalt,Ion Popescu este mai mic.

#Ion &escu $este

1# 2& 3$

Textul comprimat:

Doru #& $ inalt, # Pop& $ mai mic.

Tehnica este deosebit de eficienta pentru fisiere ce contin texte sau pentru bazele de date,la care se poate obtine o reduce a spatiului ocupat de pana la 70%,in timp ce fisierele executabile nu se pot comprima mai mult de 40%-50%.

Dintre programele de arhivare/dezarhivare(cu eventulalele recomandari de utilizare in functie de testarile utilizate) se mentioneaza:

· ARJ are cea mai buna compresie, dar si timpul de comprimare este mai mare; varianta ARJ 2.30 are rezultate mai bune in cazul fisierelor de text scurte, iar ARJ 2.10 permite si arhivarea pe mai multe dischete;

· PKZIP/PKUNZIP ofera cel mai scurt timp de comprimare/decomprimare ,iar varinata 2.01 are rezulate deosebite in cazul documentatiilor mari, permitand,asemanator ARJ 2.10 ,salvarea/restaurarea de arhive extinse pe mai multe dischete;

· LHA ofera o compresie mai buna decat PKZIP, cu o viteza de comprimare/decomprimare mai mare decat ARJ 2.30;

· RAR poate despacheta si fisiere comprimate cu ARJ sau PKZIP(cu conditia ca utilitarul sa se gaseasca intr-o cale definita prin PATH).

 

Fisierele comprimate(arhivele) pot fi transformate si in programe executabile,situatie in care nu este necesara utilizarea programului de comprimare; in realitate acesta este inclus in fisierul executabil si se activeaza odata cu lansarea in executie,reducand insa rata de comprimare,tocmai datorita acestei secvente incluse,care ocupa aproximativ 15kb.

Utilizarea acestor programe nu trebuie cunoscuta in prealabil;simpla specificare a numelui echivaleaza cu punerea la dispozitie a sintaxei fiecarei comenzi si a tuturor optiunilor,unele oferind chiar un mediu pentru selectarea optiunilor(ARC + PLUS,PKZIP MENU, ARJ MENU).

In plus,exista utilitarul SHEZ, care pune la dispozitie un meniu universal pentru majoritatea utilitarelor de compresie.

Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.