Close
Conectare
Utilizator
Parolă

Not a member yet?
Click here to register.
Forgotten your password?
Request a new one here.

facebook LIKE

statistici

Biblioteca online: Marele Gatsby

Marele Gatsby

Facebook  Twitter  Digg  Reddit  Del.icio.us 
Titlu: Marele Gatsby 
Autor: Scot Fitzgerald
Categorie: Literatura universala
Limba: romana
Filesize: 1.16MO
Rating: Nu sau postat retinguri.
Download: Download [Descarcari: 2094]
Descriere:
Sfârșitul visului american

The Great Gatsby este un roman excepțional deoarece își asumă riscuri excepționale. Înotând împotriva curentului de oportunism artistic care marchează literatura modernă, F. Scott Fitzgerald a încercat să ne spună la începutul secolului trecut că visul american a fost corupt de cei plecați în căutarea lui. Prin extensie, omenirea a fost coruptă din naștere și suferă de un rău moștenit din generație în generație.

Sigur, nimeni nu vrea să audă că suferă de un rău înnăscut, de aceea romanul s-a vândut foarte prost în cei cincisprezece ani cât a mai trăit autorul (deși a fost apreciat de critici). Însă a devenit brusc popular în anii cincizeci, când generația lui Jack Kerouac s-a hotărât să redescopere America și să strângă rămășițele visului american.

Ca orice alt termen folosit o dată la cinci minute și răstălmăcit în vorbirea curentă, marele roman american a devenit o glumă proastă, un obiectiv himeric sau un miraj artistic aflat mereu puțin dincolo de orizont. Cum poate un singur roman să reflecte spiritul unui pământ și al unui popor? Unde ar trebui să-l caute? În agitația orașelor de pe cele două coaste, în pustietatea sacră a peisajelor, în sufletele și aspirațiile oamenilor? Ca să nu înnebunească scriitorii și criticii laolaltă, marele roman american s-a spart în mai multe romane mici, fiecare dintre ele reflectând perfect spiritul erei în care a fost scris. În acest sens, The Great Gatsby este într-adevăr paradigma americană.
O foarte scurtă istorie a erei jazz

Cei care s-au întors acasă după Primul Război Mondial au fost întâmpinați în porturi, gări și praguri de spectrul deziluziei. Brusca prosperitate a economiei americane a îmbogățit rapid foarte mulți oameni, a creat o goană după avere și o prăpastie socială de netrecut între familiile de bani "vechi" și noua clasă de bogați. Prohibiția împotriva băuturilor alcoolice a dat naștere unei noi clase de gangsteri nemiloși care erau acceptați social datorită averii și serviciilor pe care le ofereau. O eră a dezmățului începea pe coasta de est și orașele se aprindeau cu petreceri și muzică jazz.

În acest context se întoarce acasă și F. Scott Fitzgerald, iar două dintre personajele principale din roman pot fi văzute ca atitudinea sa paradoxală față de noua societate.

Naratorul romanului este Nick Carraway, un bărbat tânăr care vine din Midwest la New York, pentru a lucra la bursă. Nick este atent și introvertit, fascinat și în același timp dezgustat de societatea de pe coasta de est. Nick închiriază o casă în West Egg, o comunitate din Long Island despărțită printr-un golf de East Egg, ambele luându-și numele după două forme de relief care aduc a niște ouă turtite.

Drumul dintre cele două așezări duce printr-o vale acoperită de cenușa produsă de fabrici și exploatări miniere. Peisajul dezolant este dominat de o pancartă imensă, care face reclamă la cabinetul de optometrie al doctorului T.J. Eckleburg. Pe pancartă sunt desenați doi ochi acoperiți de ochelari și imaginea a fost ștearsă de vreme, dar privirea nu și-a pierdut din intensitate.

În East Egg locuiește vechea aristocrație americană, reprezentată de Daisy, verișoara lui Nick, și soțul ei, Tom Buchanan. Nick îi vizitează în primul capitol și descoperă că sunt oameni teribil de plictisitori și superficiali, ignoranți și chiar cruzi.

Vecinul lui Nick din West Egg este Jay Gatsby, care cumpără o vilă imensă chiar la marginea golfului și dă tot timpul petreceri extravagante. Gatsby este precedat de reputația sa și nu apare până în capitolul trei al romanului, când îl invită pe Nick la o petrecere de-a sa. Gatsby se împrietenește cu Nick deoarece vrea să ajungă la Daisy, de care aflăm că se îndrăgostise înainte să plece la război.
Visul Marelui Gatsby

De ce este așa de grozav Gatsby? Într-adevăr, Marele Gatsby sună ca un spectacol de circ. Vă așteptați să meargă pe sârmă sau să scape dintr-un cufăr. Adăugând un asemenea epitet în fața numelui său și oferindu-i o aură de super star, autorul îi conferă lui Gatsby o figură teatrală, atrăgătoare și absurdă în același timp. Această aparență contrastează puternic cu adevăratul Gatsby pe care îl vedem la finalul romanului, un tânăr naiv și îndrăgostit care sfârșește tragic.

Adevăratul nume al lui Jay Gatsby este James Gatz. S-a născut într-o familie săracă din Dakota de Nord și a disprețuit dintotdeauna sărăcia. Așa cum îi este prezentat lui Nick, Gatz părea un băiat foarte capabil și bun, cu potențialul de a înfăptui lucruri mari prin propriile sale forțe. Gatz o întâlnește pe Daisy în 1917 și se îndrăgostește imediat de ea, mințind în legătură cu trecutul său pentru a o impresiona. Daisy îi promite să-l aștepte cât este plecat la război, dar se căsătorește cu Tom Buchanan în 1919, în timp ce Gatz studiază la Oxford.

Aflând de căsătoria lui Daisy, Gatz se întoarce înapoi în America și decide că trebuie să o câștige înapoi. Își schimbă numele în Jay Gatsby și devine gangster, vânzând ilegal băutură și ajungând milionar.

Una dintre scenele cele mai remarcabile ale romanului se petrece într-o seară când Nick se întoarce acasă și îl vede pe vecinul său privind peste apele golfului, către o lumină verde. Gatsby întinde mâna spre acea lumină, agățându-se parcă de ea cu tot sufletul. La sfârșitul romanului aflăm că lumina verde se afla chiar la capătul pontonului din fața casei lui Daisy. Gatsby asociază lumina cu Daisy și cu timpul în care ea îl iubea, sperând să readucă trecutul la viață.

Însă visul lui Gatsby îl trădează în final și, oricâți bani ar fi avut, timpul nu mai putea fi dat înapoi. La nivel macroscopic, lumina verde este America răsărind dintre valuri în ochii primilor coloniști. Inițial, visul american însemna fericirea și libertatea oferite de prosperitatea câștigată prin forțe proprii, dar acest vis a fost rapid pervertit de banii câștigați ușor și declinul moral de la începutul anilor douăzeci. James Gatz își vinde sufletul ca să devină Jay Gatsby și urmărește un miraj care-i dispare printre degete. Daisy nu merită iubirea lui Gatsby și el este de fapt îndrăgostit de imaginea ei idealizată pe care și-a construit-o în mintea sa.

Dacă Nick Carraway este partea artistică a lui Fitzgerald, Jay Gatsby reprezintă fascinația sa pentru noua eră în care s-a trezit. Scott și Zelda Fitzgerald au dus o viață scurtă și tumultuoasă ca mari vedete ale înaltei societăți din era jazz. Petrecerile lor sunt comparabile cu cele ale lui Gatsby, iar exilul lui Fitzgerald în Europa este comparabil cu întoarcerea deziluzionată a lui Nick înapoi în Midwest la sfârșitul romanului.
Iubire în vremurile crizei economice

De ce este atât de relevant acest roman în vremurile noastre? The Great Gatsby nu oferă soluții pentru restaurarea visului american, ci doar ridică o oglindă care să reflecte declinul societății. Ce concluzie putem trage din asta? Să nu repetăm aceleași greșeli.

Visul american (și prin extensie idealul sociologic al întregii omeniri) este mort, în forma lui inițială. Totuși asistăm la nașterea unui nou vis, unul adaptat noii ere. În caz că nu a observat nimeni, America are un nou președinte, chiar unul de culoare, care a provenit dintr-o familie săracă și s-a ridicat prin propriile forțe. Un adevărat James Gatz, care să sperăm că nu o să se transforme într-un Jay Gatsby. Și zău că nu am folosit întreaga recenzie doar ca să pregătesc metafora asta, așa că o să termin cu adevărata concluzie.

The Great Gatsby este o parabolă situată în niște vremuri nu chiar atât de îndepărtate sau diferte. Ne învață să ne alegem cu grijă visurile și să avem grijă cât de departe mergem ca să le împlinim, deoarece un vis pentru care trebuie să-ți vinzi sufletul nu merită atins (în mod ironic, aceasta fiind și morala din Faust). Există ceva din James Gatz în fiecare dintre noi, la fel cum avem și ceva din Jay Gatsby. Într-o societate care încă mai este într-un declin moral, trebuie să ne alegem visele cu grijă.
Adaugat de: tubefun La: 19/01/2012, 21:24Raporteaza link nefunctional: Raporteaza link nefunctional

Carti relationale

Titlu Categorie Descarcari Rating
Scot Fitzgerald - Marele Gatsby Literatura universala 541 -
Nu există comentarii postate.

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.