18 Aprilie 2015
statistici


Biblioteca online: Mizerabilii
Mizerabilii

Facebook  Twitter  Digg  Reddit  Del.icio.us 
Titlu: Mizerabilii 
Autor: Victor Hugo
Categorie: Literatura universala
Limba: romana
Filesize: 1.61MO
Rating: [Voturi: 1]
Download: Download [Descarcari: 3174]
Descriere:
Cartea cea mai cunoscută a lui Victor Hugo , a fost elaborată dificil, cu perioade de abandon și a văzut lumina tiparului abia în 1862.Cele zece volume publicate între 3 aprilie și 30 iunie vor apărea în Franța pe cînd autorul se afla la Guernesey, în exil.Fără a fi lipsit de defecte, Mizerabilii este un roman impresionant care justifică toate epitetele care i s-au atribuit:roman de aventuri,roman-frescă, melodramă, roman didactic, roman pamflet, saga unui roman mitic, etc.

Jean Valjean, protagonistul romanului, fost ocnas, grație generozității episcopului Myriel care nu-l acuză de furt ci, dimpotrivă, îl apără în fața polițiștilor, se va schimba radical încercînd să le ofere celor mai deznadăjduiți decît el, motive sprea a crede în viață și în dreptate. Dintre personajele feminine ale romanului, pe mine m-a impresionat în mod deosebit personajul Fantine, care fiind sedusă de un student, dă naștere unei fetițe, Cosette.

“Femeile din categoria Fantinei sunt lasate cu totul de legile noastre la discretia politiei.Aceasta face ce vrea, le pedepseste cum vrea, si confisca, dupa bunul ei plac, cele doua lucruri pe care ele le numesc:meserie si libertate.Javert era impasibil.Chipul lui serios nu trada emotie.Era totusi grav si profund preocupat.Se afla intr-unul din momentele cand isi exercita puterea discretionara; fara control, dar cu toata grija unei constiinte severe.Simtea in clipa aceasta ca scaunul sau de agent de politie era un tribunal.Judeca.Judeca si condamna.Chema toate ideile pe care putea sa le aiba in minte, in jurul faptei mari pe care o savarsea. Cu cat examina mai mult fapta femeii, cu atat se simtea mai revoltat.Era vadit ca el vazuse ca se comisese o crima.vazuse acolo, in strada, societatea, insultata si atacata de o fiinta in afara de lege.O prostituata atentase la un burghez.El, javert, vazuse aceasta.Scria in tacere.

Dupa ce termina, iscali, indoi hartia si spuse sergentului de post, incredintandu-i-o:

-Ia trei oameni si du-o pe femeia aceasta la inchisoare.Apoi intorcandu-se spre Fantine:

-Esti condamnata la sase luni!

Nenorocita tresari:

-Sase luni? Sase luni la inchisoare?striga ea.sase luni am sa castig cate treizeci si cinci de centime pe zi?Dar ce o sa ajunga Cosette, fiica mea?dar eu datorez peste 100 de franci luiThenardier.Domnule Inspector, stiti dumneavoastra asta?”

Nu, domnul Inspector, nu stie asta sau refuza sa nu stie.Se incapataneaza sa nu stie. Ceea ce e mai trist e ca asemenea cazuri mai exista. E plina lumea de Javerti si Fantine impinse la oa semenea meserie de saracie.cand se va termina acest carusel al absurdului?
Adaugat de: tubefun La: 29/02/2012, 13:17Raporteaza link nefunctional: Raporteaza link nefunctional
Carti relationale
Titlu Categorie Descarcari Rating
Nu sunt carti relationale
Comentarii
Nu există comentarii postate.
Postează un comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau or înregistrează-te pentru a vota.

Nemaipomenit! Nemaipomenit! 100% [1 Vot]
Foarte bine Foarte bine 0% [Nu există voturi]
Bine Bine 0% [Nu există voturi]
Mediu Mediu 0% [Nu există voturi]
Slab Slab 0% [Nu există voturi]

facebook LIKE

3,346,191 vizite unice
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2015 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Design by Matonor
Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth