Close
Conectare
Utilizator
Parolă

Not a member yet?
Click here to register.
Forgotten your password?
Request a new one here.

facebook LIKE

statistici

7 reguli pentru o sanatate financiaraImprimă

Iată câteva reguli simple, care pot să-ți schimbe radical situația. Nu sunt toate ușoare și nu-ți vor aduce rezultate imediate. Practicându-le pe termen lung, îți poți schimba complet situația.

 

1. Economisește în fiecare lună.

Pe principiul “ban la ban trage”, crează-ți obiceiul ca din fiecare venit pe care îl ai să pui ceva deoparte. Privește astfel lucrurile: când primești salariul (sau orice alt venit ai), obișnuiești să plătești întreținerea, chiria, ratele, facturile la utilități, cheltuielile cu mâncarea, cheltuielile cu copii, alte cheltuieli ș.a.m.d. (nu neapărat în această ordine). După ce ai plătit tot, dacă a mai rămas ceva, poate vei pune deoparte pentru vremuri mai grele.

Obișnuiește-te ca imediat ce ai primit salariul, întâi să pui ceva bani deoparte. Consideră că astfel te plătești pe tine, iar abia apoi plătești proprietarul apartamentului, electrica, gazul, etc. Până la urmă pt tine cine e mai important, tu sau firmele de utilități?

Probabil prima ta reacție va fi “eu nu pot să pun nimic deoparte. nu am de unde, nu câștig suficient!”. Hai să o luăm altfel: poți pune 1 leu deoparte, în fiecare lună? Probabil că da, multă lume poate.

Dar 2 lei? 3? 4? Vei ajunge astfel la o sumă, de care te poți lipsi în fiecare lună. În cazul în care ești în situația în care nu e nevoie să începi cu 1 leu, îți recomand să începi cu un procent din veniturile tale: de ex. poți pune deoparte 5% din tot ce câștigi? Sau și mai bine 10%? Ș.a.m.d.

Oircât de strâmtorat ai fii, vei găsi o sumă pe care să o poți economisi. Vezi care e acea sumă acum, iar de-a lungul anilor crește-o. Consideră că acești bani nu mai există pentru tine: sub nici un motiv nu te vei atinge de ei deocamdată.

Învață să te descurci cu restul de 90-95% din bani. Poate la început va fi greu, în timp însă vei învăța că te poți dispensa de cel puțin 5-10% din bani.

2. Verifică modul în care-ți cheltuiești banii

Ceea ce noi numim cheltuieli importante ajunge de obicei să egaleze veniturile. Există o tendință naturală a oamenilor de a cheltui cât câștigă, sau mai mult. Asta indiferent de cât ar câștiga.

Cunoști pe cineva care câștigă foarte bine, dar are și el probleme cu banii? Asta pentru că, pe măsură ce cresc veniturile, apare o tendință ca și cheltuielile să crească. O persoană cu venituri mai mari își schimbă stilul de viață: mănâncă mâncăruri mai sofisticate, se abonează la servicii mai scumpe, merge în concedii mai costisitoare, etc.

Pune sub lupă modul în care cheltuiești banii: alcătuiește o listă cu sumele pe care le cheltuiești și cum. Vezi unde se duc cele mai mari procente din cheltuieli, pot fi acestea scăzute? Înainte de a răspunde cu un “NU” imediat, gândește-te că este în interesul tău să-ți ții sub control cheltuielile. Majoritatea oamenilor preferă să NU își scadă cheltuielile și să se mintă că sunt toate justificate.

Dacă asta vrei să faci și tu, atunci nu mai citi mai departe, acest articol NU este pentru tine. Dacă însă vrei să o duci mai bine, verifică pe ce-ți cheltuiești banii și cum poți scădea aceste cheltuieli.

Poate că nu ai nevoie de cel mai complet abonament TV și poți folosi unul mai ieftin. Poate nu e nevoie să fii abonat la 2 ziare și poți citi știrile online. Ai prins ideea.

3. Învață să-ți gestionezi banii, ca să ajungi bogat

Marea majoritate a oamenilor nu au nici cel mai mic habar cum să-și gestioneze banii. Nici în școală, nici în facultate nu sunt predate elemente de educație financiară, de gestionare a finanțelor personale. Nu este de mirare atunci că oamenii iau decizii stupide, cheltuie mai mult decât câștigă, investesc după sfatul vecinilor și rămân mereu cu probleme legate de bani.

După ce ai pus deoparte și ți-ai scăzut cheltuielile, e momentul să-ți creezi noi obiceiuri financiare – unele sănătoase – și să investești inteligent banii puși deoparte, atunci când aceștia vor fi destui. Înainte însă trebuie să fii capabil să iei decizii corecte când e vorba de finanțele tale personale.

Așa că, în timp ce mica ta avere (banii pe care îi pui deoparte lună de lună) crește, e momentul ca tu să-ți formezi o cultură financiară. Caută pe internet site-uri de finanțe personale, citește cărți de educație financiară, participă la Workshop-uri de finanțe personale. Nu uita că nu poți să îți creezi o cultură financiară în câteva zile, este un proces care durează și vei avea nevoie de ceva vreme.

Poți începe cu:

4. Fă-ți un buget și ține-te de el

Sună poate a clișeu, dar bugetul rămâne unul dintre cele mai simple instrumente de control a modului în care te descurci cu banii. Crează-ți un buget de venituri și cheltuieli. Vezi cât câștigi și redu cheltuielile sub nivelul veniturilor. Apoi ține-te de acel buget.

Sanatatea financiara incepe cu lucruri simple

Sanatatea financiara incepe cu lucruri simple

Este probabil că uneori vei mai face și cheltuieli pe care nu le-ai prevăzut. E de asemenea probabil că o să faci și cheltuieli pur emoționale și bazate pe o dorință de moment. Încearcă ca măcar să fie sume mici. Dar revino la buget lună de lună și lucrează să îl respecți. Stabilește-ți un buget și străduiește-te să te ții de el.

5. Găsește oameni care îți pot deveni modele

Caută oameni pe care să îi poți iei de model. Caută oameni realizați financiar sau care sunt pe cale de a deveni și petrece timp în compania lor. Mergi la evenimente de business networking (caută “business networking” și numele orașului tău pe Google).

O să întâlnești acolo oameni de la care poți învăța mentalități noi, obiceiuri sănătoase și care te pot ajuta să te realizezi financiar. Apropo, poți participa la astfel de evenimente și dacă ești angajat și nu ai afacerea proprie. Asociază-te cu oameni care sunt ceea ce vrei să devii și tu.

6. Trăiește un stil de viață pe care ți-l permiți

Unul dintre obiceiurile cele mai nocive financiar este de a cheltui mai mult decât produci. Industria de marketing promovează în continuu produse, servicii și senzații îndemnând consumatorii să cumpere. Aceasta duce la crearea obișnuinței de a cumpăra impulsiv. Cumpărăm produse care nu sunt neapărat necesare, ci dorite.

Folosește tehnica celor 30 de zile pentru a controla mai bine pe ce-ți cheltui banii: atunci când vrei să cumperi ceva ce nu îți este neapărat necesar, trece lucrul respectiv într-o listă. Revezi peste 30 de zile acea listă și vezi dacă mai simți același imbold de a cumpăra acel obiect. De multe ori peste 30 de zile vei putea renunța mai ușor la dorința de a cumpăra. Depinde, desigur, despre ce este vorba și suma implicată. Întinde-te cât te ține plapuma.

7. Apelează la profesioniști atunci când ai nevoie de sfaturi

Când ai nevoie de un sfat serios legat de bani, apelează la cineva care este din domeniu și are experiență relevantă. Cu cât e implicată o sumă mai mare, cu atât mai mult. Dacă vrei să-ți cumperi un apartament și va costa câteva zeci de mii de euro, cere sfaturi de la cât mai multe persoane cu experiență relevantă în domeniul imobiliar. Vecinul de la etajul doi îți va da imediat sfatul “perfect”, dar dacă iei o decizie greșită, tu vei suporta consecințele, nu el.

Dacă vrei să începi o afacere apelează la un business coach. Unul cu experiență, rezultate obținute și apreciat (în ultimii ani foarte multă lume a devenit coach așa că există pericolul să dai peste cineva care nu-i experimentat). Alege cu atenție oamenii de la care ceri sfaturi privitor la banii tăi. Nu cere sfaturi de la oamenii care nu au rezultate și experiență.

Acestea au fost 7 idei pe care le-am învățat eu legat de modul în care pot să-mi gestionez mai bine banii. Mie mi-au fost utile, sper să-ți fie și ție la fel. Ce sfaturi ai da tu legat de bani și cum faci să te descurci mai bine cu ei? Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta.

669
<
#11 | sandracri la 10 decembrie 2015, 04:41:50
If your main gesellschaftsraum might be good sized, you can choose to ornamental, standing hanger Meanwhile, Lounge is actually a area that features 1 vital functionality instructions will be kept in the main outer najtańsze rolety na zewn±trz
669
<
#12 | sandracri la 11 decembrie 2015, 01:24:02
with just a little effort, you&#8217;re able to only change finally, the lighting effects in time from much of our infant improve comfort baby company best-design.com.pl fabricante de accesorios de caucho para coche
669
<
#13 | sandracri la 12 decembrie 2015, 02:34:02
time out of our own baby help in ergonomic newly born baby company design issue likewise bets an alternative crucial task, especially in smaller than average cramped corridors schody drewniane Šl±skie
669
<
#14 | sandracri la 16 decembrie 2015, 00:02:28
Without this kind of hard guard just about any performance but at the same time for any toddler is usually to be ergonomic office child carrier maszyny czyszcz±ce
669
<
#15 | sandracri la 16 decembrie 2015, 04:15:05
various different types of superb quality tasteful to the room in your home you could look for one thing suitable The community hall also has to find a footwear storage http://best-design.com.pl/schody
669
<
#16 | sandracri la 17 decembrie 2015, 02:10:25
it is worth the exact compromise of not less than a moment in time from believed and Meanwhile, Arena is often a space who has an individual critical perform instructions is trapped in often the outer http://best-design.com.pl/sub

Postează un comentariu

Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări

Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.